BOĞAZ ÇAKRASI
Renk : Mavi
Sembolü : Onaltı yapraklı lotus çiçeği
Mantrası : HAM
Sanskritçe adı : Vishuddha
Köprücük kemiği ile gırtlak arasındaki çukurda bulunur.
Dürüstlük, kendini ifade etme, anlama, irade, iletişim kurma, doğruluk ve hayır diyebilme, esaslarıdır.
Kontrol ettiği organlar; boyun omurları, boğaz, yemek borusu, çene, ağız, dil ve dişler, kulaklar, tükürük bezleri, tiroid ve paratiroid bezleri.
Dengede olduğunda, duygular, düşünceler korkusuzca ve özgürce ifade edilir. İşitme duyusu da bu çakra ile ilgilidir. Kendisini doğru ve cesur bir şekilde ifade eden, hayır demeyi bilen, güzel, etkili sesle konuşan, çevresine huzur yayan, metabolizması düzgün çalıştığı için kilo dengesi olan, canlı, saçları parlaklığı, düzgün çalışan bir 5. Çakra ile mümkün olacaktır.
Dengede değilken, hayır demekte zorlanılır. Davranış ve sözler arasında çelişkiler olur. İfade güçlüğü ve çekince, ya çok konuşma ya da hiç konuşmama, boğazda takılan bir lokma hissi yaşanır.
Fiziksel olarak, boğaz ağrısı, diş hastalıkları, alerji, baş dönmesi, yorgunluk, işitme kaybı, astım, ses kısıklığı, guatr, tiroid sorunları, deri döküntüsü yaşanabilir. Ayrıca depresyon ve kekemelik de görülebilir.
Neden bloke olur?
Kendine dürüst olamama, kendini tanıma gerçeğinden kaçış, aşırı yemek, sigara, iradesizlik, gerçeklerden kaçış, yalan söyleme, inkar, dedikodu, duyguları bastırma, iletişim kopukluğu, kendini ifade edememe, boğaz çakrasını bloke eder.
Nasıl dengelenir?
Sesi doğru kullanmak, şarkı söylemek veya eşlik etmek, yüksek sesle şiir okumak, güzel sözleri yüksek sesle söylemek, su ile gargara yapmak, iyi gelir. Denizin ve gökyüzünün mavisine bakmak, çakra taşlarından turkuazı kolye olarak takmak da enerjiyi dengeler. Yogada kobra duruşu da dengeyi sağlar.
Dengeleyen doğal taşlar: Lapis lazuli, turkuaz, akuamarin, sodalit, larimar, selestin, mavi kalsit, kristal kuvars, safir, mavi turmalin, angelit.
Dengeleyen bitkiler ve yağlar: Lavanta yağı, papatya yağı, bergamot yağı, yasemin çiçeği yağı, okaliptüs, sandal ağacı, günlük, nane yağı.
Dengeleyen besinler: Bordo üzüm, incir, patlıcan, çilek, böğürtlen, yaban mersini, mor lahana, kuru üzüm, meyan kökü.



