SAKRAL ÇAKRA
Renk : Turuncu
Element : Su
Sembolü : 6 yapraklı Lotus çiçeği
Mantrası : VAM
Sanskritçe adı : Svadhishthana yani, ruhun bedende oturduğu yer anlamına gelir.
Göbek deliğinin iki parmak altında bulunur.
Yaratıcılık, arzular, cinsel enerji, maddiyat, imajinasyon yeteneği duyma, istemeyi simgeler.
Alma verme dengesinin sağlanması ile de enerjisel bağı vardır.
Bu çakra güneşe tekabül eder çünkü faal haldeyken yaşamsal gücün (prana) tüm renklerini yani, kırmızı, turuncu, sarı, mavi ve menekşe rengi yayar.
Kontrol ettiği organlar, böbrekler, karaciğer, bağırsaklar, mesane, dalak, rahim, östrojen ve testosteron hormonları. Fiziksel rahatsızlık olarak, kas krampları, sırt ağrısı, dolaşım sorunu, regl düzensizliği, cinsel sorunlar, alerji, böbrek ve idrar yolu rahatsızlıkları ortaya çıkabilir.
Dengede olduğunda, renkli, canlı, derin anlamlı yaşam olur. Yaşamdan keyif alan, kendine güvenli, yaratıcı, açık konuşan, dost, nazik davranan insan olarak yaşanır. Kendiyle barışık, cinselliği suçluluk duymadan yaşayıp, güven ve sevgi ile hayatın akışına kendini bırakıp, an’ı dolu dolu yaşamayı öğretir.
Yaratıcılığı harekete geçirir. Düzgün çalışması yaşamsal tıkanıklıkları da çözer.
Dengede olmadığında ve blokajlı olduğunda ise, hayat sıkıcı, ağır ve kasvetli gelmeye başlar. Üretkenlik ve yaratıcılık durur, özgüven eksikliği olur. Kendi içine kapanma ve cinsel soğukluğu da beraberinde getirir.
Keder, suçluluk duygusu yaratır. Alma verme dengesi bozulur, aileye hoş görü yoktur, yeme içmeye, cinselliğe düşkünlük vardır.
Karmaşa, amaçsızlık, hayal kırıklıkları ve bastırılmış öfke, dengesiz çalışmayı yaratır. Böylece pasif, hayattan çekinen, utangaç biri olunur.
Dengelemek için bol su için. Topraklanın. Küçük zevkleri yeniden keşfedin. Yürüyün, resim yapın, kuş sesi dinleyin.
Dengeleyen doğal taşlar : İnci, kırmızı akik, aytaşı, mercan, turmalin, güneş taşı, kehribar, dumanlı kuvars.
Dengeleyen bitkiler, yağlar: Gülyağı, sedir ağacı, sandal ağacı, yulaf, ylangylang yağı, portakal yağı, mandalina yağı.
Dengeleyen besinler: Kavun, karpuz, zencefil, su, tarçın, susam, ceviz, badem, fındık, kimyon, keçi boynuzu, makarna, bal, vanilya.



